113. zbor Modré hory Bratislava – Petržalka

Blog

Zoznam blogov

Prespávačka v Stupave + výlet 13.-15.5.

23.7.2022 Oliva

Prvá outdoorová prespávačka sa začala trinásteho mája v piatok. Bol to síce piatok trinásteho, ale pre nás to bol šťastný deň. Plní očakávaní sme sa zhromažďovali na autobusovej stanici, odkiaľ sme cestovali do neďalekej Stupavy.
Zo Stupavy sme po prechádzke lesom dorazili na miesto činu, t. j. naše táborisko, na lúku na okraji lesa. Hneď sme sa vrhli na stavanie stanov, nech sa vieme kde schovať, keby sa rozpršalo, ale počasie bolo na našej strane, bolo pekne počas celého víkendu. Po dojedení vlastnej večere sme sa uložili na chvíľu spať, aby sme nabrali sily na nočnú hru. Bol to nezvyčajný bál, na ktorý vstupenky boli cukríky, ktoré sme si museli získať svojou šikovnosťou.

V sobotu nás čakal výlet na blízky hrad Pajštún.  Teraz je to ruina,  ale nebolo tomu vždy tak.  Leží 486 m n.m. bol postavený v roku 1273 pre ochranu severozápadnej hranice Uhorska .  Odolal takmer všetkým vojnám,  vyhorel v 18-tom storočí po zásahu bleskom a definitívne ho zničili napoleonove vojská v roku 1809, odvtedy chátra.  Najväčšou zaujímavosťou temnými legendami opradeného hradu  sú levie hlavy,  ktorých bolo pôvodne 9 a 6 sa z nich dá ešte rozoznať a vidieť,  že každá sa ináč tvári. Túru na hrad a späť sme spríjemňovali hraním „štipcovanej“. Deň plynul rýchlo,  večer sme založili táborák,  hrali šarády, niektorí vytiahli gitary a ukulele a niektorí sa snažili spievať.

V nedeľu ráno po raňajkách sme rozoberali stany,  pobalili si batohy.  Kým sme ešte mali čas,  hrali sme hru „voda lej“. Už nás čakalo iba šlapanie dole na zastávku autobusu, odkiaľ sme cestovali späť do Bratislavy.

Prespávačku a výlet som si veľmi užila,  už sa teším na ďalšiu stanovačku.